41η επέτειος της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο (17-11-2014)

pol11

ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΠΤΕΡΥΓΩΝ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (με σειρά εκλογικής δύναμης με βάση τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές):

ΟΝΝΕΔ (Νεολαία ΝΔ) :

« Όση αξία έχει να θυμόμαστε τον αγώνα της «Γενιάς του Πολυτεχνείου», άλλο τόσο σημαντικό είναι να θυμόμαστε και όσα ακολούθησαν, ώστε να μην επαναλάβει η δική μας η γενιά, τα καταστροφικά λάθη της Μεταπολίτευσης. Άλλωστε, πολλοί από αυτούς που πρωτοστάτησαν στην εξέγερση, εξαργύρωσαν τη συμμετοχή τους στο Πολυτεχνείο με πολιτικές καριέρες βασισμένες στο ρουσφέτι και το βύσμα, διαμορφώνοντας την νοοτροπία που χρεοκόπησε τη χώρα. Το βασικό κίνητρο όσων αγωνίστηκαν στο Πολυτεχνείο και πυροδότησαν την εξέγερση τότε, ήταν η δίψα για μια Ελλάδα Ελεύθερη, Ισχυρή και Δημοκρατική. Οι ιδέες και τα ιδανικά αυτά ωστόσο, καμία σχέση δεν έχουν με όσα προβάλλουν ως «μηνύματα», όλοι αυτοί που προσπαθούν να καπηλευτούν τη δράση τους. Κάποιοι, όχι μόνο τολμούν να παρουσιάζονται ως αποκλειστικοί τιμητές του Πολυτεχνείου, αλλά δεν διστάζουν να διαστρεβλώσουν τους αγώνες μιας ολόκληρης γενιάς, προκειμένου να την εκμεταλλευτούν πολιτικά για τους δικούς τους μικροκομματικούς σκοπούς. »

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ:

Χούντα δε γνωρίσαμε, ούτε δημοκρατία. Ούτε μια μέρα χαμένη!

« Σαράντα ένα χρόνια συμπληρώνονται από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου. Σαράντα ένα χρόνια μετά, η λάμψη της εξέγερση μας υπενθυμίζει πως το δικαίωμα στη μόρφωση, το δικαίωμα στην εργασία και την αξιοπρεπή ζωή κατακτιέται με αγώνες και θυσία. Το Νοέμβρη του ‘73 η νεολαία και ο ελληνικός λαός πάλεψαν με αυταπάρνηση απέναντι στην τυραννία της Χούντας, βροντοφωνάζοντας Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία, και απέδειξαν πως οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δίνονται ποτέ. Σήμερα, στα χρόνια των μνημονίων, της φτώχειας, της ανεργίας και της μετανάστευσης των νέων ανθρώπων, ο δρόμος δεν μπορεί να είναι άλλος από την αντίσταση! Η ανατροπή της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσουμε να ζήσουμε αλλιώς. »

Νεολαία ΠΑΣΟΚ:

« Tην 17η Νοέμβρη του 1973, πριν ακριβώς 41 χρόνια, γράφτηκε μία από τις ενδοξότερες σελίδες της Ιστορίας των αγώνων για τη Δημοκρατία, στη χώρα που τη γέννησε. Μέσα στο Πολυτεχνείο και γύρω από αυτό, οι Έλληνες Δημοκράτες με μπροστάρηδες τους νέους, ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στη χούντα των συνταγματαρχών. Με κεντρικό σύνθημα «Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία», έστειλαν το μήνυμα ότι ο ελληνικός λαός δεν ανεχόταν πια την καταπάτηση των Δημοκρατικών του Δικαιωμάτων. Σήμερα, τέσσερις δεκαετίες μετά από τη νύχτα εκείνη που το τανκ της χούντας έριχνε την πύλη του Πολυτεχνείου, τα προτάγματα της ηρωικής εκείνης εξέγερσης παραμένουν επίκαιρα. Ιδιαίτερα σε αυτήν την πολύ κρίσιμη συγκυρία όπου διάφορα αντιδημοκρατικά συμφέροντα προσπαθούν να επωφεληθούν από τη δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση του δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού, επιδιώκοντας να οδηγήσουν τη χώρα σε καταστάσεις πολιτειακής ανωμαλίας που στο παρελθόν έχει πληρώσει πολύ ακριβά. »

Νεολαία Ανεξάρτητων Ελλήνων:

« 41 χρόνια μετά τη παλλαϊκή εξέγερση στη Νομική και το Πολυτεχνείο, η Νεολαία Ανεξαρτήτων Ελλήνων τιμά τους αγώνες για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, του μόνου πολιτεύματος που δημιουργήθηκε για τον άνθρωπο. Τα αιτήματα του συνθήματος «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» ήταν και παραμένουν αίτηματα που δεν ικανοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Σήμερα είναι στο επίκεντρο περισσότερο από ποτέ. Δηλώνουν απόλυτες αναγκαιότητες στην Ελλάδα της φτώχειας, της καταστροφής της Παιδείας και της απώλειας της κρατικής κυριαρχίας που εθελόδουλα παρέδωσαν αυτοί που συγκυβερνούν. Τασσόμαστε ενάντια στη καπήλευση των αγώνων των νέων αλλά και μεγαλύτερων ανθρώπων, γιατί πρόκειται για αγώνες αχρωμάτιστους στους οποίους συμμετείχαν Έλληνες και Ελληνίδες από κάθε κοινωνική τάξη, με διαφορετικές ιδεολογικές αναφορές, αλλά με την ίδια πίστη στο δημοκρατικό πολίτευμα. Τασσόμαστε ενάντια σε λογικές ισοπέδωσης από ακροδεξιές φωνές που μειώνουν τις διεκδικήσεις του λαού, ο οποίος απέδειξε τότε ότι όταν είναι ενωμένος και διεκδικεί, μπορεί να κερδίσει. Σήμερα, μας κυβερνούν δυνάμεις που στοχεύουν στο διχασμό της ελληνικής κοινωνίας, επιβάλλουν τα συμφέροντα του ξένου παράγοντα και των εγχώριων υπαλλήλων τους, εις βάρος του κοινωνικού ιστού και του ελληνικού λαού. Η Νεολαία Ανεξαρτήτων Ελλήνων παραμένει προσηλωμένη στην ενότητα, την αντίσταση και τους αγώνες για διεκδίκηση της εφαρμογής του Συντάγματος και της νομιμότητας, της δημοκρατίας, της εθνικής αξιοπρέπειας, της κρατικής κυριαρχίας, της δικαιοσύνης και της κοινωνικής ηρεμίας. »

Μήνυμα Χρυσής Αυγής:

« Το Πολυτεχνείο δεν έριξε την Χούντα, αλλά οδήγησε στην επιβολή ενός σκληρότερου στρατιωτικού καθεστώτος. Οι πιο πονηροί της γενιάς του Πολυτεχνείου αναρριχήθηκαν στις ηγεσίες των διεφθαρμένων κομμάτων: Λαζαρίδης στη ΝΔ, Τζουμάκας στο ΠΑΣΟΚ, Δαμανάκη στην αριστερά. Η Χρυσή Αυγή καλεί όλους τους Έλληνες να αντισταθούν στην Χούντα του Μνημονίου που ξεπουλά τη χώρα στους ξένους τοκογλύφους, παραβιάζει το Σύνταγμα κυβερνώντας με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και κρατά παράνομα στη φυλακή την τρίτη πολιτική δύναμη της Ελλάδος. »

Νεολαία ΔΗΜΑΡ Θεσ/κης :

« Τα συνθήματα και τα μηνύματα που εξέπεμψαν τα πραγματικά γεγονότα της αντιδικτατορικής αντίστασης διατηρούν σήμερα την επικαιρότητά τους στο ακέραιο. Ζώντας στην Ελλάδα του 2014, που σκιάζεται από μια πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική αποσταθεροποίηση, βλέπουμε να συνθλίβονται τα δικαιώματά μας για γνώση, εργασία, ισότητα στις ευκαιρίες και αξιοκρατία. Κι από την έλλειψη ιστορικής, κοινωνικής και πολιτικής συνείδησης, κριτικής ικανότητας και αμφισβήτησης να πηγάζει η έκρηξη νεοναζιστικών μορφωμάτων. Οι Νέες και οι Νέοι της Δημοκρατικής Αριστεράς Θεσσαλονίκης καλούμε γι’ αυτό όλους τους νέους να προβληματιστούν· να εμπνευστούν από τα ιδανικά της γενιάς του Πολυτεχνείου· να διεκδικήσουμε μαζί τα οράματά μας και να φτιάξουμε, συλλογικά και ενωμένα, τα δικά μας Πολυτεχνεία. »

Μήνυμα του ΚΚΕ :

« Οι νέες και οι νέοι, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, άνεργοι, έχουν δικαίωμα και πρέπει να μάθουν την αλήθεια για το λαϊκό ξεσηκωμό το Νοέμβρη του ’73, τις καταλήψεις της Νομικής που προηγήθηκαν. Να μάθουν για το ρόλο που έπαιξε η στρατιωτική δικτατορία για την προάσπιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Να απομονώσουν τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, που ρίχνει λάσπη και συκοφαντεί την αντιδικτατορική πάλη του λαού και της νεολαίας. Να αποκρούσουν και όσους διαστρεβλώνουν τον ηρωικό ξεσηκωμό του Νοέμβρη του ’73, τη μεγάλη συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλο τον αντιδικτατορικό αγώνα, στις καταλήψεις της Νομικής και του Πολυτεχνείου, στη σκληρή πάλη, καθ’ όλη την 7ετία, για να αναπτυχθεί η αντίσταση του λαού και της νεολαίας, για να σπάσει ο φόβος, ο συμβιβασμός και η μοιρολατρία ενάντια στον αντικομμουνισμό που ήταν η επίσημη ιδεολογία της στρατιωτικής δικτατορίας, του κράτους και των αστικών κομμάτων που έστρωσαν το δρόμο για την επιβολή της. Το ΚΚΕ είναι περήφανο για τα μέλη και στελέχη του, τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες, τους φίλους και οπαδούς του, τα μέλη της Αντι-ΕΦΕΕ, που πήραν μέρος στην αντιδικτατορική πάλη, που έμειναν όρθιοι στα κρατητήρια της Ασφάλειας, δεν λύγισαν από τα βασανιστήρια στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, στη Μπουμπουλίνας, στις φυλακές, τις εξορίες και τα στρατοδικεία, σε κάθε τόπο μαρτυρίου. »

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s